Bananowe pączusie

Może to do końca nie są pączusie, bo nie na drożdżach, tylko na proszku i sodzie. Ale przepis super szybki, z dodatkiem bananów. Fajnie wyrastają podczas smażenia. W moim domu to zdecydowanie hit Tłustego Czwartku.

Bananowe pączusie
Bananowe pączusie

Porcji: około 20szt

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej

1 jajko

1 łyżka cukru brązowego

3 dojrzałe banany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

0,5 łyżeczki sody

1 łyżka spirytusu/ octu

olej do smażenia

opcjonalnie cukier puder do posypania

Sposób wykonania:

Banany rozgnieć widelcem na puree, lub użyj blendera. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Ciasto będzie gęste ale lejące. Będzie dobrze nabierać się łyżką.

Rozgrzej olej do 175°C. Oleju powinno być na około 3cm głębokości.

Ciasto nabieraj łyżką i wkładaj na gorący olej. Smaż na złoty kolor około 2min z każdej strony.

Usmażone pączusie układaj na papierze w celu odsączenia tłuszczu. Jeśli chcesz to posyp je cukrem pudrem.

Życzę smacznego 🙂

Bananowe pączusie
Bananowe pączusie
Bananowe pączusie
Bananowe pączusie

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: