Babka- chleb serowo-warzywna

Została upieczona w foremce od babki, bo pomyślałam, że ładnie mogłaby wyglądać w takiej formie na wielkanocnym stole. Ale docelowo spełniła funkcje chleba, który wraz z masłem i wędliną okazał się pysznym zamiennikiem tradycyjnego wypieku. W każdym razie szczerze polecam i jako chleb i jako dodatek do przysłowiowego kotleta.

Babka- chleb serowo-warzywna

Porcji: dwie babki o średnicy około 15 cm

Składniki:

3 jajka

1/2 szklanki oleju

1 łyżeczka cukru

1 szklanka tartej cukini

1 1/2 szklanki tartego żółtego sera

1/2 szklanki suszonych pomidorów, drobno pokrojonych

1/3 szklanki mleka

1 1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

szczypta pieprzu

1 łyżka suszonego lubczyku

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 170 C i przygotuj blaszkę.
  2. W dużej misce wymieszaj (rózgą kuchenną) jajka, olej i cukier. Dodaj cukienię, pomidory i ser i ponownie wymieszaj. Wsyp mąkę, sodę, proszek i przyprawy i powoli wmieszaj je w farsz. Mieszamy powoli i tylko do połączenia się składników.
  3. Wylej ciasto formy i około 40 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
  4. Podawaj w formie chleba lub jako dodatek do mięsa lub sosów. 

Babka- chleb serowo-warzywna
Babka- chleb serowo-warzywna

 

 

 

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: