Awokadnica (wegańska jajecznica)

To już kilka dobrych miesięcy odkąd wykreśliliśmy z naszej diety produkty zwierzęce i ich pochodne i nie ukrywam, że zdarzają się czasmi chwile, gdzie mam na ustach smak ulubionego maślanego kurczaka przepisu mojej Mamy. Ale jest to bardzo krótka chwila i zdarza się raptem raz na kilka tygodni.

Nie będę również ukrywać, że nie brakowało mi jajecznicy na maśle i cieniutkim, wędzonym boczku…

Ale na dzień dzisiejszy coraz częściej przychodzi mi ochota na owoce czy soczewicę. To, tak jakby mój organizm na nowo się narodził i na nowo uczył się jeść i poznawał smaki.

Wracając do AWOKADNICY to smak mnie zaskoczył, bo nie byłam wcześniej fanem awokado (po mimo wielu jego zalet), ale tak dobrałam dodatkowe produkty, że ślinka cieknie na widok takiej właśnie kanapki.

Awokadnica (wegańska jajecznica)
Awokadnica (wegańska jajecznica)

Porcji: 2 kanapki

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado, miąższ drobno pokrojony
  • 1 pomidor, pokrojony w większą kostkę
  • 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki świeżej kolendry, drobno poszatkowanej
  • sól, pieprz, 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka oleju, do smażenia
  • ulubione, świeże, chrupiące pieczywo

Sposób przygotowania:

  1. Na oleju (u mnie był to kokosowy olej) podsmażamy cebulkę, pomidora i czosnek około 2 minut, co jakiś czas mieszając.
  2. Dodajemy awokado, kolendrę i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy i gotowe.
  3. Podajemy z ulubionym pieczywem.
Awokadnica (wegańska jajecznica)
Awokadnica (wegańska jajecznica)
Awokadnica (wegańska jajecznica)
Awokadnica (wegańska jajecznica)
Print Friendly, PDF & Email

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

Udostępnij przepis
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

Twój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *