Aromatyzowana pasta z czosnku

Gdy po powrocie z wakacji mój mąż oświadczył mi, że rezygnujue z wędlin oraz mięsa, to zdałam sobie sprawę, że oznacza to dla mnie więcej pracy w kuchni.

Osobiście, ograniczam spożycie mięsa również i jem je raczej 2-3 razy w tygodniu, idąc w stronę soczewicy i warzyw.

I tak oto powstał ten  przepis, zwyczajnie narodził się z potrzeby. 

Pasta idealnie sprawdzi się na kanapki, tak samo jak moja ukuchana pasta z bobu.

Aromatyzowana pasta z czosnku

Porcji: zrobiona z 1 puszki sasoli (400g)

Składniki:

1 puszka (400 g) fasoli- dowolny kolor, wielkość

1 główka czosnku

1 mała cebula, poszatkowana w kostkę

1 gałązka rozmarynu

2 łyżki oliwy

sól, pieprz,

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 180 C i na małej blaszce ułóż przekrojony czosnek (musimy odkroić tak jakby górę czosnku, aby ukazały się ząbki). Lekko skrapiamy go oliwą i pieczemy około 30-40 minut, aż będzie miękki.
  2. Na patelni, na oliwie podsmażamy cebulkę, fasolkę wraz z gałązką rozmarynu (cała gałązka). Gdy cebula będzie miękka, to wyciągamy rozmaryn i cebulę wraz z fasolką przekładamy do miseczki.
  3. Blenderem miksujemy fasolę, cebulkę, i upieczony miękki czosnek (czosnek po prostu wyciskamy z łupinek), doprawiamy solą, pieprzem.
Aromatyzowana pasta z czosnku
Aromatyzowana pasta z czosnku

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

Twój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.