Ananasowiec

Bardzo proste ciasto, a  w zasadzie deser. Wystarczy, że masz ananasa, biszkopty i śmietanę kremówkę.

Do takiego deseru możesz wykorzystać zamiast ananasa np. morele, brzoskwinie, porzeczki.

Aby nadać troszkę koloru deser posypałam bardzo drobno mielonym cukrem lawendowym. Oczywiście możesz pominąć ten element i posypać chociażby tartą czekoladą lub zostawić bez posypki.

Ananasowiec
Ananasowiec

Porcji: forma okrągła ? 20cm

Składniki:

biszkopty

1 ananas pokrojony w kostkę (duży)

1 łyżka cukru brązowego

1 śmietana kremówka 300ml mocno schłodzona

150g serka mascarpone (dla uzyskania bardziej gęstej i stałej formy bitej śmietany)

1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Formę wyłóż biszkoptami.

W garnku, na średnim ogniu, zacznij podgrzewać pokrojonego w kostkę ananasa, 1 szklankę wody i 1 łyżkę brązowego cukru. Podgrzewamy do momentu, aż zrobi się syrop i lekko zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia i wyjmujemy kawałki ananasa. A wywar zachowujemy. Lekko ciepłego jeszcze ananasa wykładamy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki.

Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy 1 łyżkę cukru pudru.

Jeśli chcesz mieć bardziej sztywną i stałą wersję bitej śmietany możesz dodać wspomniany w składnikach serek mascarpone. Dalej ubijaj na małych obrotach krotko, tak do połączenia się składników.

Po ubiciu dodajemy około 5 łyżek syropu ananasowego (musi być już ostudzony) i lekko mieszamy łyżką. Jeśli smak jest  dla Ciebie za mało intensywny możesz dodać więcej syropu.

Tak przygotowany krem wykładamy na schłodzony już spód. Możemy posypać krem wiórkami czekolady czy podprażonego kokosa. Wkładamy do lodówki, aby wszystko ładnie stężało.

ENJOY MY ANANAS 🙂

Ananasowiec
Ananasowiec

Ananasowiec
Ananasowiec

Ananasowiec
Ananasowiec

 
 
 
 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: