Został mi ostatnio bardzo dojrzały ananas. Więc wykorzystałam go na bardzo szybki deser- Ciasto ananasowe, pachnące wanilią. Ananas możesz zastąpić np. gruszką.
A tutaj też fajny przepis na muffiny z ananasem
Porcji:4
Składniki:
1/3 szklanki oleju roślinnego
1 szklanka cukru trzcinowego
1 ananas- pokrojony na kawałki
1 szklanka mąki
1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
3/4 szklanki mleka
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z vanili
Sposób przygotowania:
Nastaw piekarnik na 180° C. Wysmaruj małą kwadratową formę olejem. Wyłóż papierem do pieczenia.
Na papier wsyp 1/4 szklanki cukru i ułóż plastry ananasa.
W dużej misce wymieszaj dwie mąki, proszek do pieczenia, sodę i sól.
W innej misce wymieszaj mleko, jajka, ekstrakt z wanilii, olej, i resztę cukru. Dodaj tą mieszankę do suchych składników. Wymieszaj do połączenia się wszystkich składników.
Wylej ciasto na przygotowaną blaszkę z ananasem. Wygładź.
Piecz około 50-60 minut.
ENJOY THE FOOD
Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: