Amaretti- włoskie migdałowe ciasteczka

Proste ciasteczka. Migdałowe. Na bazie bezy.

Z zewnątrz chrupiące, a w środku lekko ciągnące.

Bardzo smaczne i u mnie zeszły w oka mgnieniu.

Amaretti- włoskie migdałowe ciasteczka

Porcji: ok 20 ciasteczek

Składniki:

1 szklanka drobno mielonych migdałów

1 1/3 szklanki cukru

3 białka

kilka kropel zapachu migdałowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 150 C i wyłóż papierem do pieczenia dwie większe blaszki.
  2. Migdały wymieszaj z 1 szklanką cukru i odstaw.
  3. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę i dodaj 1/3 szklanki cukru, ale w ilości łyżka po łyżce (aby ustabilizować pianę).
  4. Do ubitej, sztywnej i lśniącej piany dodajemy mieszankę cukru z migdałami i delikatnie mieszamy (można dodać olejek migdałowy) tylko do połączenia się składników.
  5. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę ciasteczka.
  6. Pieczemy około 30 minut lub do zarumienienia.
  7. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem lub kakao.

 

Amaretti- włoskie migdałowe ciasteczka
Amaretti- włoskie migdałowe ciasteczka
Amaretti- włoskie migdałowe ciasteczka

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: