Ach te migdały

Ostatnio to ulubione ciasto mojego Bejbusia. Tak pyszne w swojej prostocie. Bo w sumie to prawie samie migdały. Czyli coś dla fanatyków migdałów. Znajdziesz tu miazgę migdałową i płatki migdałów. Ale, żeby nie było już tak całkiem migdałowo to dodałam również powidła śliwkowe, co nadaję ciastu trochę innego wyrazu.

Jeśli jesteś wielbicielem prostych i mega szybkich ciast to jest to przepis właśnie dla Ciebie.

Ach te migdały
Ach te migdały

Składniki:

170g mąki migdałowej, lub zmielonych na miazgę migdałów

ekstrakt wanilii

160g brązowego cukru

4 jajka (małe)

skórka z cytryny i pomarańczy

powidła śliwkowe

płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Potrzebna będzie forma okrągła o średnicy około 22cm. Należy ją posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

Piekarnik nagrzać na 150°C. 

Jajka ubić z cukrem na puszysty krem i dodać skórkę z jednej cytryny i jednej pomarańczy. Wymieszać.

Dodać miazgę migdałową i znów wymieszać. Ciasto wylewamy na blaszkę i gdzieniegdzie nakładamy na ciasto po łyżce powideł śliwkowych. Na koniec posypujemy płatkami migdałów.

Pieczemy do zrumienienia około 30minut.

ENJOY THE FOOD

 

Ach te migdały
Ach te migdały
Ach te migdały
Ach te migdały

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: