Nie ma chyba prostszego sposobu na tak pyszne ciasto. Choć pieczone, to przechowuje się je w lodówce. Zajada z rozkoszą. I chce się go więcej.
Jest to opcja ciasta bez mąki, czyli bezglutenowa.

Forma: mała keksówka (najlepiej silikonowa)
Składniki:
- 300 g dobrej jakości ulubionej ciemnej czekolady
- 1 szklanka śmietany kremówki/śmietanki kokosowej
- 3 łyżki miodu/syropu klonowego/cukru
- 3 jajka
Sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 160 C i wyłóż papierem do pieczenia wybraną blaszkę.
- Czekoladę, kremówkę oraz słodzidło roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalii.
- Jajka dokładnie ubijamy. Wlewamy przestudzoną mieszankę czekoladową i delikatnie mieszamy.
- Wylewamy ciasto na blaszkę.
- Najlepszy efekt uzyskamy jeśli upieczemy ciasto w kąpieli wodnej tzn. blaszkę z ciastem umieszaczamy w większym, głębszym naczyniu wypełnionym do 3/4 wysokości wrzącą wodą. Jeśli nie masz formy silikonowej to należy blaszkę dobrze zabezpieczyć folią aluminiową. Pieczemy około 60 minut. Ostygnięte ciasto wkładamy do lodówki na noc.
- Jeśli będziesz piekła ciasto tradycyjnie to zwyczajnie pieczemy w 160 C ok 60 minut i po wystudzeniu wkładamy je do lodówki.


Oceń przepis
Średnia ocena / 5. Ilość głosów: