4- składnikowe ciasto deserowe

Nie ma chyba prostszego sposobu na tak pyszne ciasto. Choć pieczone, to przechowuje się je w lodówce. Zajada z rozkoszą. I chce się go więcej.

Jest to opcja ciasta bez mąki, czyli bezglutenowa.

 

4- składnikowe ciasto deserowe
4- składnikowe ciasto deserowe

Forma: mała keksówka (najlepiej silikonowa)

Składniki:

  • 300 g dobrej jakości ulubionej ciemnej czekolady
  • 1 szklanka śmietany kremówki/śmietanki kokosowej
  • 3 łyżki miodu/syropu klonowego/cukru
  • 3 jajka

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 160 C i wyłóż papierem do pieczenia wybraną blaszkę.
  2. Czekoladę, kremówkę oraz słodzidło roztapiamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalii.
  3. Jajka dokładnie ubijamy. Wlewamy przestudzoną mieszankę czekoladową i delikatnie mieszamy.
  4. Wylewamy ciasto na blaszkę.
  5. Najlepszy efekt uzyskamy jeśli upieczemy ciasto w kąpieli wodnej tzn. blaszkę z ciastem umieszaczamy w większym, głębszym naczyniu wypełnionym  do 3/4 wysokości wrzącą wodą. Jeśli nie masz formy silikonowej to należy blaszkę dobrze zabezpieczyć folią aluminiową. Pieczemy około 60 minut. Ostygnięte ciasto wkładamy do lodówki na noc.
  6. Jeśli będziesz piekła ciasto tradycyjnie to zwyczajnie pieczemy w 160 C ok 60 minut i po wystudzeniu wkładamy je do lodówki.
4- składnikowe ciasto deserowe
4- składnikowe ciasto deserowe
4- składnikowe ciasto deserowe
4- składnikowe ciasto deserowe

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów:

Twój komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.