3 składnikowe kokosanki

Proste, szybkie w przygotowaniu i jakże pyszne są te kokosanki.

Choć dawno już nie dodawałam nowego wpisu, to tym postanowiłam się podzielić, bo dużo osób mnie o to prosiło.

Zatem…Kokosanki

Porcji: około 45 sztuk małych

Składniki:

3 białka

szczypta soli

200 g cukru

200 g wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Nastawić piekarnik na 180C. Przygotować dwie płaskie blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Kokosanki możesz piec w kokilkach od muffinek albo łyżką wykładać bezpośrednio na blaszkę.

Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać. Po kilku minutach, gdy ubita piana zacznie błyszczeć to przerywamy ubijanie i dodajemy wiórki kokosowe, które łączymy bardzo delikatnie z pianą. Najlepiej użyć do tego szpatułki. 

Łyżką, układamy małe kupki masy na blaszce i pieczemy do zarumienienia, mniej więcej 20 minut.

 

Oceń przepis

Średnia ocena / 5. Ilość głosów: