Przepisy, Dania Główne, Ponad 100- letnie Przepisy Tradycyjne

Tradycyjna babka ziemniaczana

Nowy rok właśnie się rozpoczął, a ja wylałam morze łez ucierając ziemniaki i cebulę do tej tradycyjnej babki ziemniaczanej.

Danie banalne, proste. Ot, można by powiedzieć, że chłopskie, wiejskie. Ale odpowiedni dobór składników, przypraw, dodatku boczku z domowej wędzarni nadaje babce ziemniaczanej całkowicie nową rangę.

Nie jest to również przepis odkrywczy , ale tradycyjny, znany od lat, i charakteryzujący kuchnię podlaską.

Składniki użyte do przygotowania babki ziemniaczanej są tanie, a danie jest treściwe i równie dobrze smakuje na gorąco jak i na zimno.

Gotową babkę możemy okrasić kwaśną śmietaną oraz karmelizowaną, słodką cebulką.

Tradycyjna babka ziemniaczana

Porcji: 4

Użyta forma: silikonowa w kształcie wieńca o średnicy 22 cm

Składniki:

1 kg mączastych ziemniaków, obranych

2 cebule, obrane

200 g mocno wędzonego boczku, (kilka cienkich plastrów do wyłożenia dna foremki, reszta pokrojona w kostkę)

2 jajka

3 łyżki masła 

250 g twarogu

Przyprawy:  2 łyżki  vegety, sól, pieprz

ok 2 łyżek wiórek z masła 

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 180 C i wysmaruj masłem formę do pieczenia.
  2.  Wyłóż formę plastrami boczku.
  3. Ser mieszamy z jednym jajkiem i doprawiamy solą, pieprzem. Odstawiamy.
  4. Na rozgrzanej patelni, na maśle prażymy boczek.  
  5. Ziemniaki wraz z cebulą ścieramy na tarce o małych oczkach. Przekładamy na sito (pod sitem umieszczamy miskę) i bardzo dokładnie odsączamy. Przekładamy odsączone ziemniaki i cebulę do osobnej miski. Dodajemy jedno jajko, skrobię, która osadziła się na dnie miski, w której był sok z ziemniaków. Doprawiamy vegetą. Dodajemy gorące rozpuszczone masło wraz z boczkiem. Mieszamy dokładnie.
  6. Ser oraz ziemniaki układamy w formie warstwowo, zaczynając od ziemniaków. Na wierzch dodajemy jeszcze wiórki zimnego masła.
  7. Pieczemy około 80 minut. Podajemy lekko ostygnięte z ulubionymi dodatkami.

Tradycyjna babka ziemniaczana

Tradycyjna babka ziemniaczana

Tradycyjna babka ziemniaczana

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne Przepisy kulinarne
[ + ]