Przepisy, Ciasta

Tort czekoladowo- pomarańczowy

Ostatnio tak mnie jakoś wzięło na torty. Unikałam ich dość długo, ze względu na ilość czasu jaki trzeba im poświęcić.

Ale postanowiłam trochę pokombinować i zrobić proste torty, ale pyszne i ładnie wyglądające.

Tort jest wilgotny, kremowy, rozpływający się w ustach.

Ten tort czekoladowo- pomarańczowy można przygotować nawet na stół wigilijny.  Bo jednak element pomarańczy często pojawia się na naszych świątecznych stołach.

I zapewniam Cię, że będziesz zdziwiona jak szybko go przygotujesz.

A mój ostatni tort to:

Tort piernikowy

Tort Milky Way

Tort czekoladowo- pomarańczowy

Forma:  dwie formy okrągłe o średnicy 20 cm

Składniki:

Ciasto czekoladowe:

 ok 3/4 szklanki zaparzonej gorącej kawy

3/4 szklanki kakao

1 3/4 szklanki mąki pszennej

1 3/4 szklanki cukru (jeśli lubisz bardziej słodkie, to wyrównaj do 2 szklanek)

2 łyżeczki sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

1 szklanka maślanki

1/2 szklanki oleju roślinnego (kokosowy bardzo ładnie podkreśla smak, ale wtedy należy go wcześniej roztopić)

2 jajka

1 łyżka ekstraktu z wanilii 

Krem pomarańczowy:

300 g czekolady z dodatkiem pomarańczy

1 1/2 szklanki śmietany kremówki

Polewa czekoladowa:

3  łyżki masła/ oleju kokosowego- polecam

6 łyżek kakao

3 łyżki cukru

1/3 szklanki śmietany kremówki

1 łyżka żelatyny

50 ml wrzątku

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 175 C, i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę.
  2. W dużej misce mieszamy mąkę, kakao, cukier, sodę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. 
  3. Dodajemy maślankę, olej, jajka, wanilię. Mieszamy delikatnie rózgą kuchenną i powoli wlewamy zaparzoną kawę. Mieszamy tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencje (jak gęste jogurty) Jeśli ciasto jest lejące jak ciasto naleśnikowe to dodaj trochę mąki.
  4. Wylewamy ciasto na blaszki pieczemy około 35 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka. (U mnie wyszły trzy krążki, gdyż do jednej formy wlałam 2/3 masy, a do drugiej 1/3  masy. Następnie grubszy krążek podzieliłam na dwa)
  5. Upieczone ciasta odstawiamy do wystygnięcia. 
  6. Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki i wraz ze śmietaną podgrzewamy w rondelku. Mieszamy, aby nie przypalić. Gdy wszystko ładnie się rozpuści i połączy, to przelewamy krem do miski i odstawimy w chłodne miejsce. 
  7. Dobrze schłodzony krem ubijamy jak bitą śmietanę. Przekładamy kremem ciasto czekoladowe i odstawimy tort do lodówki.
  8. W rondelku umieszczamy masło/ olej, śmietankę, kakao oraz cukier. Mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu.
  9. W miseczce rozpuszczamy żelatynę we wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
  10. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i dobrze mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Studzimy polewę i czekamy, aż lekko zgęstnieje po czym oblewamy nią schłodzony tort.

Tort czekoladowo- pomarańczowy

 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne
[ + ]