Ciasta

Szpinakowiec

Jak już wspominałam w poście na Fb, ciasto to powstało z myślą o nagrodzeniu samej siebie. Brzmi samolubnie, ale tak naprawdę, to każdego dnia wymyślam te wszystkie smakołyki dla mojej rodziny, a tym razem chciałam w ten sposób upamiętnić dzień, kiedy to dostałam się na kurs drugiego stopnia z zasad zdrowego odżywiania i dietetyki.

Bardzo mi na tym zależało i już długo o tym myślałam.

W końcu się zebrałam, złożyłam dokumenty i tak oto zaczynam tą niesamowitą przygodę.

A przepis na ciacho został zaczerpnięty z tego przepisu na muffiny, tylko go troszkę przerobiłam. 

Szpinakowiec

Forma: okrągła o średnicy 23 cm

Składniki:

Ciasto szpinakowe:

ok 200 g świeżego szpinaku

3/4 szklanki oleju

3 łyżki soku z cytryny

3 jajka

1 szklanka cukru

2 szklanki mąki pszennej

3 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Krem: (możesz też ciasto przełożyć bitą śmietaną)

ok 750 g serka mascarpone

1/2 szklanki miodu (można dodać więcej, jeśli uznasz, że jest za mało słodkie)

ziarenka wanilli

Dekoracja:

świeże jagody

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 170 C i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę.
  2. Szpinak, olej i sok z cytryny dokładnie zmiksuj, aż uzyskasz zielony koktajl.
  3. W dużej misce rózgą kuchenną wymieszaj jajka oraz cukier. Ubijaj, aż ładnie się połączą w gładki puszysty krem.
  4. Dodaj do mieszanki jajecznej puree ze szpinaku i zamieszaj.
  5. Wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Powoli (najlepiej łyżką) wmieszaj mąkę w mokrą mieszankę. Mieszaj tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
  6. Wylej ciasto blaszkę i piecz około 30 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
  7. Podczas pieczenia ciasto warto przygotować krem.
  8. Serek mascarpone umieść w misie od miksera i dodaj miód oraz wanilię. Dokładnie zmiksuj i odstaw do lodówki.
  9. Wystudzone ciasto przekrój, dzieląc je na dwa blaty i przełóż kremem.
  10. Udekoruj jagodami. Wstaw do lodówki.
  11. Przed podaniem warto wyjąć ciasto z lodówki na 15 minut.

 

Szpinakowiec

Szpinakowiec

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne Przepisy kulinarne