Przepisy, Dania Główne, Orientalnie

Szaszłyk libański shish tawook

Do Libanu i kuchni libańskiej już zawsze będę miała sentyment…

Dwukrotna podróż do tego kraju zaowocowała poznaniem wielu potraw, i na dobre rozkochała mnie w tym miejscu.

Miałam okazję spróbować prawdziwej kuchni libańskiej, i takiej domowej, i takiej wykwintnej restauracyjnej oraz takich zwykłych fast foodów.

Mam kilka swoich ulubionych potraw oraz deserów, i mam nadzieję, że uda mi się je odtworzyć i tutaj zamieścić.

Wcześniej udostępniłam już jeden libański przepis i są to pieczone pierożki z farszem mięsnym (swoją drogą, ulubiona przekąska mojego męża).

Szaszłyk libański

Porcji: 500 g fileta z kurczaka, wyjdzie z tego około 3-4 porcji

Składniki:

500 g fileta z kurczaka, pokrojonego na większe kawałki

1 cukinia, pokrojona na grubsze plastry

1 czerwona cebula, pokrojona na większe kawałki, aby można było ją nadziać na patyczki

1 papryka, pokrojona na większe płaty

Marynata:

1/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego

2 łyżeczki papryki

4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

1 łyżeczka tymianku (dałam mrożonego)

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka pasty pomidorowej/ koncentratu

1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

1 łyżka przyprawy sumac

1 łyżeczka soli

2 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszaj i umieść w niej fileta. Dokładnie obtocz w marynacie. Przykryj miskę folią i odstaw do lodówki na 8 h lub na noc.
  2. Nastaw piekarnik na funkcje grilla.
  3. Drewniane patyczki mocz w wodzie około 30 minut.
  4. Nadziewaj mięso, warzywa naprzemiennie i ułóż szaszłyki na blaszce. W ten sposób zachowasz sok, który będzie spływał podczas grillowania.
  5. Po około 15 minutach grillowania przełóż szaszłyki na drugą stronę i polej je sokiem zgromadzonym na blaszce.
  6. Podawaj z hummusem, chlebkiem piata, tortillą, sałatką.

Szaszłyk libański shish tawook

Szaszłyk libański shish tawook

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne
[ + ]