Przepisy, Desery, Ciasta

Sernik na zimno potrójnie kawowy

Cóż mam powiedzieć… Ja uwielbiam serniki. Różne, bo i te w wersji na zimno, oraz te pieczone.

Sernik potrójnie kawowy, to mój autorski przepis, i powstał z ogromnego ostatnio zamiłowania do kawy. 

Nie żebym piła kawę, bo jej nie lubię, ale w deserach i ciastach pokochałam ją bardzo. 

Ten aromat, który wydobywa się z piekarnika podczas pieczenia jest nie do opisania. A jeszcze kawa zmieszana z czekoladą, to już rozkosz dla mojego węchu i kubków smakowych.

Mam nadzieję, że Ci posmakuje.

Ale nie mogę zapomnieć o moim poprzednim serniku z pieczonymi bananami… Zajrzyj koniecznie.  

Sernik na zimno potrójnie kawowy

Forma: okrągła blaszka o średnicy 23 cm

Notatka: Ciasto ma konsystencję bardzo kremową, nie jest zbite, ani sztywne, gdyż nie zawiera żelatyny.

Najlepiej smakuje po minimum 6 h spędzonych w lodówce.

Zamiast kawy rozpuszczalnej można zaparzyć 1 szklankę kawy i podzielić ją pomiędzy spód, masę serową i polewę.

Ja używam kawy rozpuszczalnej, bo jest wygodniejsza w użyciu.

Składniki:

Spód:

1 szklanka zmiksowanych ciasteczek (herbatników)

1 gorzka czekolada (100 g)

1 łyżka kawy rozpuszczalnej (granulki)

Masa serowa:

1 gorzka czekolada

3 łyżki kawy rozpuszczalnej (granulki)

ok 600 g sera jak na sernik

1 szklanka cukru

2 łyżki kakao

1 szklanka śmietany kremówki

Polewa czekoladowa:

1 gorzka czekolada

1 szklanka śmietany kremówki

1 łyżka masła

1 łyżka kawy rozpuszczalnej (granulki)

Sposób przygotowania:

Spód:

  1. Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
  2. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
  3. Wysyp zmielone ciasteczka na blaszkę i polej czekoladą, dodaj granulki kawy. Łyżką wklep czekoladę w ciasteczka i rozprowadź na dnie formy. Wstaw blaszkę do lodówki.

Masa serowa:

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Odstaw.
  2. W misie od miksera umieść ser, cukier, kakao i zmiksuj na średnich obrotach do połączenia się składników. Dodaj śmietanę kremówkę i miksuj, aż masa zwiększy swoją objętość i stanie się bardziej puszysta. Dodaj roztopioną czekoladę i delikatnie wmieszaj ją w masę serową.
  3. Wylej masę na przygotowany wcześniej spód. 
  4. Wstaw do lodówki.

Polewa:

  1. W średniej wielkości misce umieść pokruszoną czekoladę, kawę oraz masło.
  2. W rondelku zagotuj śmietanę kremówkę. Gdy tylko się zagotuje polej nią czekoladę i zacznij energicznie mieszać rózgą kuchenną do uzyskania gładkiego czekoladowego kremu.
  3. Tak przygotowaną polewą polej sernik i odstaw do lodówki na minimum 6 h a najlepiej na całą noc.

Sernik na zimno potrójnie kawowy

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne
[ + ]