Desery, Ciasta

Sernik na zimno ala jajko sadzone

Bardzo prosty przepis na sernik na zimno.

U mnie w wersji bez spodu, ale śmiało możesz jako spodu użyć herbatników lub biszkoptów.

Ten sernik słodzony jest mleczkiem słodzonym skondensowanym, co nadaje mu niesamowitego smaku. Od razu przychodzą mi na myśl pyszne lody waniliowe.

Sernik na zimno ala jajko sadzone

Porcji: blaszka 20 cm x 20 cm

Składniki:

500 g sera mielonego (jak na sernik)

300 ml śmietany kremówki

200 ml mleczka słodzonego skondensowanego

1 łyżka z ekstraktu z wanilli

25 g żelatyny (spr na opakowaniu ile potrzeba żelatyny na taką ilość składników. Zazwyczaj jest 12 g na około 500 ml płynu.)

1 galaretka krystaliczna

4 połówki brzoskwiń (najlepiej nadają się tutaj te brzoskwinie z puszki, bo mają ładny kolor)

herbatniki, biszkopty- na spód, opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od przygotowania galaretki. Także przygotuj ją według przepisu na opakowaniu i odstaw na bok.
  2. Przygotowujemy blaszkę i wykładamy ją papierem do pieczenia. I ewentualnie wykładamy herbatnikami lub biszkoptami.
  3. Żelatynę zalewamy zimną wodą, tylko do wysokości proszku i mieszamy. Odstawiamy.
  4. W miseczce mieszamy ser, wanilię  i mleczko skondensowane na gładką masę.
  5. Mikserem ubijamy śmietanę kremówkę, tak prawie na sztywno.
  6. Podgrzewamy żelatynę, uważając, aby się nie zagotowała, a tylko podgrzała i ładnie rozpuściła.
  7. Do ubitej śmietany dodajemy ser i na wolnych obrotach mieszamy, wlewamy powoli lekko wystudzoną żelatynę i energicznie mieszamy, aby połączyła się z masą. Wylewamy masę na blaszkę i układamy połówki brzoskwiń.Wkładamy do lodówki
  8. Gdy galaretka jest już tężejąca, dopiero wtedy wylewamy ją na sernik. Schładzamy.

Sernik na zimno ala jajko sadzone

Sernik na zimno ala jajko sadzone

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne