Ciasta

Sernik czekoladowy z piankami

Sernik czekoladowy z piankami, to prosty sernik pieczony, czekoladowy, w smaku trochę jak brownie. Choć jest tutaj kilka warstw, to i tak w miarę szybki sposób możesz uzyskać ciekawy efekt.

Sernik jest na kokosowo- ciasteczkowym spodzie.

Na wierzchu, jako dekoracja są pianki- marshmallows, krótko ugrillowane.

Polecam też mój ostatni sernik:

Bananowy sernik

Sernik z czereśniami

Sernik czekoladowy z piankami

Forma: okrągła forma o średnicy 22 cm

Składniki:

Spód:

1 szklanka zmielonych ciasteczek

1/2 szklanki wiórek kokosowych

1 tabliczka ciemnej czekolady

2 łyżki oleju kokosowego

Masa serowa:

500 g sera trzykrotnie mielonego/ lub z wiaderka

2 jajka

2 łyżki budyniu (proszek)

1 1/2 szklanki  śmietany kremówki

150 g czekolady

1 szklanka cukru

Polewa:

3  łyżki masła/ oleju kokosowego- polecam

6 łyżek kakao

3 łyżki cukru

1/3 szklanki śmietany kremówki

1 łyżka żelatyny

50 ml wrzątku

Dekoracja piankowa:

około 40 dużych pianek

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 175 C i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą formę.
  2. Spód: czekoladę i olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej lub w mikrofali. 
  3. Zmielone ciasteczka i wiórki kokosowe wymieszaj z czekoladą i wyłóż nimi formę, dobrze dociskając masę do dna foremki. Wstaw do lodówki.
  4. Masa serowa: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.
  5. Mikserem połącz ser, jajka i cukier. Dodaj budyń, roztopioną czekoladę oraz śmietanę kremówkę. Chwilę ubijaj, aż masa zwiększy objętość i wszystkie składniki ładnie się połączą.
  6. Wylej masę na schłodzony spód i piecz około 45 minut (czas pieczenia zależny jest od piekarnika) Sernik po upieczeniu należy wystudzić i wyrównać wierzch.
  7. Polewa: 
  8. W rondelku umieszczamy masło/ olej, śmietankę, kakao oraz cukier. Mieszamy. Podgrzewamy na małym ogniu.
  9. W miseczce rozpuszczamy żelatynę we wrzątku i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
  10. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy czekoladowej i dobrze mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Studzimy polewę i oblewamy nią wystudzony sernik.
  11. Na wierzch układamy pianki i nastawiamy piekarnik na opcję grilla. Wkładamy sernik czekamy, aż wierzch się lekko przypali. Nie należy zostawiać sernika bez “opieki”, bo zwyczajnie pianki się spalą. U mnie trwało to 1 minutę.

Sernik czekoladowy z piankami

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne