Desery, Ciastka, Tłusty Czwartek

Ptysie smażone, gniazdka, wieniec

Różne nazwy, ten sam wypiek. A chodzi o smażone ptysie z lukrem. Popularna słodkość z naszych polskich piekarni, ciastkarni czy kawiarenek.

My uwielbiamy i muszę przyznać, że zniknęły w ciągu godziny.

Choć gniazdka są dość tłuste, bo smażone na głębokim oleju, to naprawdę warto raz na jakiś czas je przygotować i sobie dogodzić.

 

Podobne są churros, które również znajdziesz na blogu.

Ptysie smażone, gniazdka, wieniec

Porcji: około 15 sztuk

Składniki:

1 szklanka wody

2oo g mąki

100 g masła 

szczypta soli

4 jajka

olej do smażenia

Lukier:

150 g cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

2 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku zagotuj wodę, masło i szczyptę soli. Zmniejsz ogień, wsyp mąkę i dokładnie wszystko wymieszaj. Gdy ciasto zacznie odstawać od garnka, to wyłączamy gaz. Odstawiamy do przestudzenia.
  2. W misie od miksera umieszczamy ostudzone ciasto i zaczynamy miksować. Pojedynczo wbijamy jajka i miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. 
  3. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia, na którym będziemy wyciskać nasze gniazdka. (nie wyciskamy bezpośrednio na patelnie, bo bardzo łatwo można się poparzyć gorącym olejem. SPRAWDZIŁAM!)
  4. Na patelni rozgrzewamy olej do temp około 180 C.
  5. Przekładamy ciasto do szprycy i wyciskamy gniazdka.
  6. Ptysie smażone, gniazdka, wieniec

  7. Następnie odcinamy każde gniazdko i papierem do góry  smażymy. 

    Ptysie smażone, gniazdka, wieniec

    Po około minucie delikatnie odrywamy papier. Smażymy około 3 minut z każdej strony.

  8. Ptysie smażone, gniazdka, wieniec

  9. Ptysie podczas smażenia rosną, dlatego smaż około 3 w tym samym momencie.
  10. Odsączmy na ręczniku papierowym.
  11. Wszystkie składniki na lukier dokładnie mieszamy i smarujemy gniazdka lukrem.

Ptysie smażone, gniazdka, wieniec

Ptysie smażone, gniazdka, wieniec

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne Przepisy kulinarne