Dania Główne

Pierogi z lubczykiem. Cały smak w prostocie.

Musiałam w końcu przygotować takie pierogi. Bo ubóstwiam lubczyk i postanowiłam dodać go do ciasta oraz do farszu.

Tym razem proporcja sera do ziemniaków została również zaburzona, bo zazwyczaj daję 50:50, a tutaj sera jest 60:40.

Podstawowy przepis na tradycyjne ruskie pierogi według przepisu z 1920 roku możesz znaleźć tutaj

Fantastyczne też są w smaku pierogi z kaczki.

Pierogi z lubczykiem. Cały smak w prostocie.

Z tej porcji wyjdzie Ci około 40 pierogów

Składniki:

Farsz:

300 g ziemniaków

400 g sera twarogowego tłustego

2 cebule, obrane, poszatkowane

1 łyżeczka cukru

sól, pieprz

garść świeżego lubczyku, drobno poszatkowanego

Ziemniaki obieramy, kroimy na 4 i gotujemy w osolonej wodzie.

Cebulkę podsmażamy na złoty kolor z dodatkiem cukru. Doprawiamy ją solą, pieprzem.

Do większej miski wkładamy ugotowane ziemniaki, dodajemy twaróg, lubczyk oraz cebulkę. Ugniatamy, próbujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Ciasto na pierogi:

400g mąki pszennej

około 300 ml ciepłej wody

1 łyżka oleju

garść świeżego lubczyku

1 łyżka soli

Zacznij od przesiania mąki, dodaj sól, lubczyk  olej i stopniowo wlewaj wodę. Pomału zagniataj ciasto. Ciasto powinno być dość luźne i miękkie. Dlatego lepiej dodać wody za dużo, niż za mało. Ciasto powinno się wyrabiać tak długo, aż będzie elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na jakieś pół godziny.

Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Wykrój szklanką krążki i nałóż farsz łyżką. Zlep i gotuj po kilka pierogów w osolonej wodzie.

Ja przygotowuje ciasto na pierogi mikserem z końcówką haka (jak na ciasto drożdżowe). Jest to o wiele wygodniejsze.

Pierogi z lubczykiem. Cały smak w prostocie.

Pierogi z lubczykiem. Cały smak w prostocie.

Pierogi z lubczykiem. Cały smak w prostocie.

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne Przepisy kulinarne