Ciasta, Boże Narodzenie

Piernikowe, przekładane z domowym marcepanem

Wyszło przypadkiem, tak z braku pomysłu na jakiekolwiek ciasto.

Ale wyszło też bardzo smacznie. Masa marcepanowa nie za słodka, migdałowa.

Dodatkowo polewa z dużą ilością cynamonu i pierniczkowe dekoracje.

Ogólnie ciasto bardzo proste, bez użycia miksera.

A poniżej znajdziesz inne moje świąteczne propozycje:

Tort piernikowy

Piernik przekładany

Piernik staropolski

 

„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”

Świąteczne tradycje

Piernikowe, przekładane z domowym marcepanem

Forma: okrągła o średnicy 20 cm

Składniki:

Ciasto piernikowe:

200 g mąki

200 g cukru

3 jajka

250 ml mleka

3 łyżki miodu

2 łyżki przyprawy piernikowej

3 płaskie łyżeczki kakao

100 g masła

1,5 łyżeczki sody

3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa marcepanowa:

200 g miazgi migdałowej

1 jajko

1 łyżka ekstraktu z wanilii

2 łyżki śmietany kremówki

1/2 szklanki cukru pudru

Polewa cynamonowa:

100 g gorzkiej czekolady

50 g masła

1 łyżeczka mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 180 C i wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
  2. W małym rondelku podgrzewamy masło, kakao, przyprawę piernikową oraz miód. Mieszamy i podgrzewamy do połączenia i rozpuszczenia się składników. Odstawiamy z ognia, dodajemy mleko, mieszamy, dodajemy jajka i ponownie mieszamy.

  3.  

    Do większej miski wsypujemy mąkę, cukier, sodę oraz proszek do pieczenia, mieszamy. Wlewamy masę z rondelka  do mąki i mieszamy wszystko rózgą. Nie mieszamy za długo, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto.

  4.  

    Masę wylewamy na blaszkę i pieczemy około 30 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.

  5. Masa migdałowa: Wszystkie składniki na masę migdałową umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
  6.  

    Lekko przestudzone ciasto dzielimy na dwa krążki.

  7. Smarujemy masą migdałową i przykrywamy drugim krążkiem. Wkładamy jeszcze do piekarnika na 10 minut.
  8. Polewa:W małym rondelku rozpuszczamy czekoladę, cynamon i masło. Po połączeniu się masła i czekolady smarujemy polewą nasz piernik i odstawiamy w chłodne miejsce.

Piernikowe, przekładane z domowym marcepanem

Piernikowe, przekładane z domowym marcepanem

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne Przepisy kulinarne