Przepisy, Ciastka, Boże Narodzenie

Pierniczki nadziewane marmoladą

Przepis przede wszystkim czasochłonny… Bo, wyrabiamy ciasto i zostawiamy na kilka tygodni w celu leżakowania. To, tak zwana prawdziwa, tradycyjna receptura zarówno na piernik jak i malutkie pierniczki.

A poniżej moje inne przepisy na ciasta z kategorii piernikowatych:

TORT PIERNIKOWY

PIERNIK LAST MINUTE

UCIERANE PIERNIKOWE

Pierniczki nadziewane marmoladą

 Składniki:

Ciasto piernikowe:

120 g masła

3/4 szklanki cukru

250 ml ulubionego miodu

ok 500 g mąki pszennej

2 jajka

1 1/2 łyżeczki sody

1/3 szklanki mleka

szczypta soli

2 łyżki przyprawy korzennej/ do piernika

Dodatki:

ulubiona marmolada/powidła

do pozłocenia pierników użyłam specjalnej złotej farbki

Polewa czekoladowa:

100 g gorzkiej czekolady

1 1/2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku podgrzewaj masło, cukier oraz miód. Masło powinno się całkowicie rozpuścić, a wszystkie składniki ładnie połączyć. Odstaw do wystudzenia.
  2. W mleku rozpuść sodę.
  3. Gdy mieszanka będzie już wystudzona, dodaj mąkę pszenną, mleko z sodą, jajka, szczyptę soli oraz przyprawę do piernika. Wyrób. Przełóż do szklanego naczynia, przykryj ściereczką i odłóż w chłodne miejsce na około 4-5 tygodni.
  4. Pierniczki piec kilka dni przed świętami.
  5. Nastaw piekarnik na 180 C i wyłóż papierem do pieczenia dużą blaszkę.
  6. Po okresie leżakowania, dzielimy je na dwie części i każdą rozwałkowujemy na grubość około 3 mm (delikatnie podsypując mąką). Wycinamy koła. Na każde koło nakładamy łyżeczkę marmolady/powideł, przykrywamy kolejnym kołem, dociskamy krawędzie i używając np. foremki w kształcie  serca wykrawać pierniczki (lub zostawić takie okrągłe). 
  7. Układamy na blaszce i pieczemy około 10-12 minut. Studzimy i układamy na kratce.
  8. Polewa: Czekoladę, masło roztapiamy w kąpieli wodnej/mikrofali. Zanurzamy pierniczki i układamy ponownie na kratce. 
  9. Rady: pierniczki bez nadzienia można przechowywać do 3 miesięcy w szczelnie zamkniętym pojemniku, np. puszce. Natomiast z nadzieniem do 1 miesiąca.

Pierniczki nadziewane

 

 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne Przepisy kulinarne
[ + ]