Ciastka, Boże Narodzenie

Pierniczki ekspresowe

Jest to bardzo łatwy przepis, który możesz wykorzystać na dwa tygodnie przed świętami albo na krótko przed.

Pierniczki z dodatkiem miodu, mają to do siebie, że po kilku dniach mogą stwardnieć. Dlatego najlepiej przechowywać je w szczelnie zamkniętej puszce ze skórkami jabłkowymi. Wówczas pierniczki będą chłonąć wilgoć z jabłek i ładnie zmiękną.

Jeśli chodzi o dekoracje to możesz polać je polewą czekoladową, możesz ozdobić lukrem albo zajadać bez dekoracji.

„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”

Świąteczne tradycje

Pierniczki ekspresowe

Porcji: około 35 pierniczków,w zależności od użytej formy

Składniki:

200 g mąki pszennej

50 g mąki pełnoziarnistej

1 łyżeczka sody

1 jajko

60 g cukru pudru

3 łyżki miodu

4 łyżki masła roztopionego

1 łyżka przyprawy do piernika/ ciasteczek korzennych

1 łyżka kakao

1 łyżka ekstraktu z wanilii

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 180 C i wyłóż papierem do pieczenia dużą blaszkę.
  2. Wszystkie składniki umieść w  misie od miksera i zmiksuj na gładkie ciasto. Może być lekko klejące.
  3. Podsypując delikatnie mąką rozwałkuj na placek i wycinaj ulubione świąteczne kształty. Układaj na blaszce i piecz około 10 minut.
  4. Wystudzone pierniczki dekorujemy według własnych upodobań.

Lukier:

1 szklanka cukru pudru

3-4 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy lub wody

Rozetrzć cukier z płynem. Jeśli jest zbyt gęsty, to dodaj wody, a jeśli zbyt rzadki, dodaj cukru pudru.

Polewa czekoladowa:

200 g ciemnej czekolady

2 łyżki masła/ oleju kokosowego

Czekoladę roztop z masłem w kąpieli wodnej lub w mikrofali.

Zanurzamy pierniczki w czekoladzie i odkładamy na kratce do stężenia.

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne Przepisy kulinarne