Przekaski, Orientalnie

Paczki z soczewicy

Pączki z soczewicy, to kolejny już pomysł na wykorzystanie czerwonych ziaren soczewicy, która jest niezwykle zdrowa i pożywna.

Przepisów na wykorzystanie soczewicy jest mnóstwo, ale ten powinien skraść Wasze serce. Są to mini pączusie, mięciutkie, aromatyczne, najlepsze zaraz po usmażeniu.

A inne przepisy na dania z soczewicy znajdziesz poniżej:

 Ragu z soczewicy

Zielona soczewica z warzywami

Potrawka z soczewicy

Gulasz z czerwonej soczewicy

Paczki z soczewicy

Składniki:

1 szklanka suchej czerwonej soczewicy

2 łyżki oleju kokosowego

1/2 cebuli, poszatkowanej w kostkę

2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry

2 łyżeczki mielonego kminku

1 łyżeczka soli

2 jajka

100 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki sody 

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Na oleju kokosowym podsmaż cebulę, czosnek i przyprawy. Po chwili dodaj soczewicę i około 600 ml wody. Zmniejsz ogień i przykryj patelnię. Po wchłonięciu wody zblenduj wszystko na gładką masę.
  2. Dodaj do wystudzonej masy jajka, mąkę, sodę, wymieszaj dokładnie. Ciasto powinno mieć konsystencję średnio gęstą, tak, aby łatwo nabierało się je łyżką.
  3. Na rozgrzanym oleju (trzeba wlać troszkę więcej  tak na 2 cm głębokości) smażymy łyżką nabierane ciasto soczewicowe. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionymi sosami czy dipami.

Paczki z soczewicy

 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne