Dania Główne

Naleśniki indyjskie

Pełne smaku i aromatów. Dość sporo przypraw, ale w sumie to nie może być inaczej jeśli mowa o Indiach.

Zapraszam do zapoznania się z przepisem.

Naleśniki indyjskie

Porcji: 4 duże naleśniki

Składniki:

farsz:

ok 500 g marchewki, obranej pokrojonej w słupki, ugotowanej al dente

2 łyżki oleju kokosowego do smżania

1 łyżeczka ziaren gorczycy

1 duża cebula, pokrojona w kostkę

1 łyżeczka kurkumy

szczypta soli

szczypta pieprzu

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, dodajemy marchewkę, i przyprawy. Smażymy kilka minut.

Farsz układamy na usmażonych naleśnikach i zawijamy w rulon.

ciasto na naleśniki:

1 mała zielona papryczka chilli, bardzo drobno skrojona

2 łyżeczki nasionek kuminu, roztartych w moździeżu

2 cm świeżego tartego imbiru

3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

Te wszystkie przyprawy podsmażamy chwilę na suchej, rozgrzanej patelni, aby wydobyć ich aromat i smak.

3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki mąki z ciecierzycy

1 1/2 szklanki mleka

Mieszamy mąki i w kilku turach dodajemy do nich mleko. Mieszamy, aż powstanie gładkie ciasto na naleśniki. Dodajemy podsmażone wcześniej przyprawy i odstawiamy na 10 minut.

Smażymy jak normalne naleśniki.

Naleśniki indyjskie

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne Przepisy kulinarne