Ciastka

Najlepsze rogaliki drożdżowe z dżemem i prosecco

Jak dla mnie najlepsze rogaliki. Mięciutkie, aromatyczne i pyszne. Dodatkiem jest tutaj oczywiście prosecco.

Takie rogaliki mogą być świetnym deserem na Walentynki, ale i nie tylko.

Bardzo zachęcam do wypróbowania.

Najlepsze rogaliki drożdżowe z dżemem i prosecco

Porcji: około 24 sztuk

Składniki:

Ciasto:

1 saszetka drożdży suszonych (około 7 g)

1/2 szklanki ciepłego mleka

2 łyżki cukru

250 g mąki pszennej

1 łyżka masła

1 jajko

2 łyżki śmietany lub jogurtu

1 łyżka ekstraktu z wanilli

Nadzienie:

Kilka łyżek dżemu truskawkowego

1/2 szklanki prosecco (opcjonalnie)

Dekoracja:

1 żółtko do posmarowania (przed pieczeniem)

cukier puder do posypania po upieczeniu

Sposób przygotowania:

  1. Do misy od miksera wsypujemy drożdże, wlewamy mleko, cukier i mieszamy. Czekamy około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  2. Wsypujemy mąkę, masło, jajko, śmietanę oraz wanilię. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Pod przykryciem odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 80 minut.
  3. W rondelku podgrzewamy dżem i dodajemy prosecco. Zagotowujemy. Mieszamy i gotujemy kilka minut, aż alkohol wyparuje. Odstawiamy.
  4. Nastawiamy piekarnik na 180 C i wykładamy papierem do pieczenia blaszkę.
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie kule i każdą rozwałkowujemy na kształt koła. Przecinając nasze placki nożem przez środek, dzielimy je na trójkąty. Na szerszym brzegu każdego trójkąta nakładamy farsz i zwijamy jak rogaliki, delikatnie sklejając końcówki rogalików. Układamy rogaliki na przygotowanej blaszce, smarujemy roztrzepanym żołtkiem i pieczemy około 20 minut lub do zarumienienia.
  6. Upieczone posypujemy cukrem pudrem.

Najlepsze rogaliki drożdżowe z dżemem i prosecco

Najlepsze rogaliki drożdżowe z dżemem i prosecco

Najlepsze rogaliki drożdżowe z dżemem i prosecco

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne Przepisy kulinarne