Ciastka, Boże Narodzenie

Kruche, maślane ciasteczka z żelką

U mnie nie ma świąt bez tych właśnie ciasteczek.

Muszą być. To jest nasz sztampowy wypiek bożonarodzeniowy.

Tylko problem jest taki, że praktycznie każda ilość tych ciasteczek znika w zastraszającym tempie. Dlatego z roku na rok pieczemy ich zawsze więcej. W tym roku mam w planach przygotować około 60 sztuk, co jest naprawdę sporą ilością, biorąc pod uwagę fakt, że jest jeszcze mnóstwo innych ciast.

Ale co tam. Uwielbiam święta, a chyba jeszcze bardziej ten okres przygotowań i kuchennej krzątaniny.  Wówczas z moją Mamą tworzymy niesamowitą atmosferę, taką magiczną, i to jest coś, co między innymi chciałabym pokazać moim dziewczynkom.

Moje poprzednie nowości świąteczne:

Ciasto piernikowe

Makowiec bez mąki

Pączusie świąteczne

P.s.  Ze względu na duże zainteresowanie tym przepisem, postanowiłam zgłosić go do konkursu organizowanego przez portal kulinarny durszlak.pl i ESPUMISANU MAX.

„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”

Świąteczne tradycje

Kruche, maślane ciasteczka z żelką

 

 

Kruche, maślane ciasteczka z żelką

 

Porcji: około 22 sztuk podwójnych dzwoneczków 

Składniki:

Ciasto kruche:

2 szklanki mąki pszennej

200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę

1/2 szklanki cukru pudru

1 żółtko

2 łyżki bardzo zimnej wody

“Powidłowa” żelka:

1 szklanka powideł, najlepiej gładkich w teksturze

4 łyżki galaretki np. truskawkowej

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto umieść w misie od miksera i wyrabiać, aż składniki zaczną się brylować. Trwa to naprawdę kilkanaście sekund. Wyłączamy mikser i już ręką lepimy kulę, którą owijamy w folię i chowamy do lodówki na jakieś 40 minut. Taka rada: Najlepiej, aby masło nie było tak do końca roztarte i, aby po rozwałkowaniu były widoczne gdzieniegdzie plamy tego masła, wówczas ciasto po upieczeniu będzie lekko rozwarstwione, podobnie do ciasta francuskiego.
  2. Nastaw piekarnik na 200 C i przygotuj dwie duże blaszki, wyłożone papierem do pieczenia.
  3. Kulę z ciasta podziel na dwie części i każdą, podsypując delikatnie mąką rozwałkuj na grubość około 3 mm. Wykrawaj ulubiony kształt. Pamiętaj, że jedno ciasteczko składa się z dwóch takich samych kształtów, ale ten drugi dodatkowo musi mieć wycięty otwór, aby ładnie było widać żelkę.
  4. Ułóż ciasteczka na blaszce i piecz około 12-15 minut, lub do zarumienienia.
  5. W rondelku podgrzej powidła (nie gotuj) i dodaj galaretkę, porządnie wymieszaj, aby galaretka rozpuściła się w gorących powidłach.
  6. Posmaruj ostygnięte ciasteczka (bez dziurki) powidłową żelką, przykryj ciasteczkiem z dziurką i odłóż do stężenia.
  7. Uwaga: ciasteczka składamy dopiero po upieczeniu.

Kruche, maślane ciasteczka z żelką

Kruche, maślane ciasteczka z żelką

Kruche, maślane ciasteczka z żelką

 

 

 

 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne Przepisy kulinarne