Ciastka

Kruche ciasto migdałowe- przepis podstawowy

Jest kolejny już przepis podstawowy. Oznacza to, że możesz takie ciasto wykorzystać jako bazę pod np. tartę lub kruche ciasto z owocami np takie

Albo możesz po prostu zrobić z tego ciasta ciasteczka.

Kruche ciasto migdałowe- przepis podstawowy

Składniki:

kruche ciasto migdałowe:

120 g mąki pszennej

40 g zmielonych migdałów

30 g cukru pudru

80 g zimnego masła / oleju kokosowego- polecam

1 małe jajko

szczypta soli

1 łyżeczka ekstraktu z wanillii

Sposób przygotowania:

Kruche ciasto migdałowe

  1.  Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W misie od miksera umieść mąkę, migdały oraz masło/ olej kokosowy. Zacznij ucierać, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Dodaj jajko, cukier, sól i ekstrakt z wanilii. Ciasto powinno zacząć zbrylać się w większe kawałki. Wyłącz mikser i uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1h.
  3. Nastaw piekarnik na 180 C. 
  4. Na podsypanym mąką blacie postaraj się delikatnie rozwałkować ciasto na kształt prostokąta. Ciasto będzie się rozwalało, ale spokojnie uda Ci się je delikatnie rozwałkować. Powycinaj ulubione kształty i układaj je na blaszce.
  5. Piecz około 15 minut lub do zarumienienia.

Kruche ciasto migdałowe- przepis podstawowy

Kruche ciasto migdałowe- przepis podstawowy

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne