Ciasta, Ciastka

Krucha krówka na kruchym cieście migdałowym

Bardzo fajny przepis na połączenie krówki, ciasta kruchego, polewy czekoladowej i liofilizowanej żurawiny.

Ogólnie ciasto bardzo słodkie, ale osoby, które próbowały nie narzekały.

Takim przełamaniem smaku słodkiego jest tutaj właśnie ta żurawina.

Oczywiście nie musisz jej dodawać, jest tu składnikiem opcjonalnym.

Ciasto kruche na bazie migdałów może stanowić bazę pod różne inne ciasta, np: ciasto kruche z rabarbarem.

A masa krówkowa może być wykonana samodzielnie. Wówczas uzyskasz popularne cukierki krówki, o kruchej konsystencji.

Krucha krówka na kruchym cieście migdałowym

Porcji: okrągła forma o średnicy 23cm

Składniki:

kruche ciasto migdałowe:

120 g mąki pszennej

40 g zmielonych migdałów

30 g cukru pudru

80 g zimnego masła / oleju kokosowego- polecam

1 małe jajko

szczypta soli

1 łyżeczka ekstraktu z wanilli

krucha krówka:

200 g mleka skondensowanego słodzonego (gęstego)

4 łyżki oleju kokosowego/ masła

100 g cukru

szczypta soli

polewa czekoladowa:

150 g mlecznej czekolady (lub pół na pół z gorzką)

posypka żurawinowa (opcjonalnie):

2 łyżki sproszkowanej, liofilizowanej żurawiny

Sposób wykonania:

Kruche ciasto migdałowe

  1. Okrągłą formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W misie od miksera umieść mąkę, migdały oraz masło/ olej kokosowy. Zacznij ucierać, aż ciasto zacznie przypominać kruszonkę. Dodaj jajko, cukier, sól i ekstrakt z wanilii. Ciasto powinno zacząć zbrylać się w większe kawałki. Wyłącz mikser i uformuj z ciasta kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1h.
  3. Nastaw piekarnik na 180 C. 
  4. Na podsypanym mąką blacie postaraj się delikatnie rozwałkować ciasto na kształt twojej formy do pieczenia. Ciasto będzie się rozwalało, ale mi udało się delikatnie je rozwałkować. A możesz po prostu wylepic nim dno blaszki. Ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz około 15 minut, lub do zarumienienia.

Krucha krówka

  1. Wszystkie składniki  na kruchą krówkę umieść w rondelku z grubym dnem i zacznij podgrzewać na średnim gazie. Często mieszaj.
  2. Doprowadź do wrzenia i mieszaj praktycznie cały czas, aż masa lekko zbrązowieje. Zajmuje to około 5 minut- od czasu zagotowania.
  3. Wylej masę na upieczony spód.

Polewa czekoladowa:

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
  2. Polej nią krówkę.
  3. Opcjonalnie  warstwę czekoladową możesz posypać żurawiną, wiórkami kokosowymi czy orzechami laskowymi.

Krucha krówka na kruchym cieście migdałowym

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne Przepisy kulinarne