Desery, FIT SŁODKOŚCI

Kokosowy jagielnik

Jagielnik, jak nazwa wskazuje, jest to deser zrobiony z kaszy jaglanej.

W zasadzie, gdyby mi ktoś zaserwował takie ciacho, to nigdy bym się nie zorientowała, że mam do czynienia z kaszą jaglaną.

Delikatny, bardzo kokosowy, ze świeżymi malinami i syropem klonowym. 

Naprawdę niebo w gębie.

Ciastka z kaszy jaglanej

oraz 

Czekoladowy jagielnik

Kokosowy jagielnik

Forma: 17 cm x 17 cm

Składniki:

Spód:

1 szklanka wiórków kokosowych

2 łyżki miodu

3 łyżki oleju kokosowego

Masa kokosowa:

1 torebka ugotowanej kaszy jaglanej

1 puszka mleczka kokosowego (z dużą zawartością ekstraktu z kokosa, schłodzonego)

1 szklanka wiórek kokosowych

3 łyżki oleju kokosowego, roztopionego

6 łyżek miodu

1 łyżka ekstraktu z kokosa

Dekoracja:

liofilizowana żurawina, do posypania, opcjonalnie

świeże maliny

syrop klonowy, gdyby deser wyszedł za mało słodki

wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku podgrzewamy wszystkie składniki na spód. Mieszamy i wykładamy formę, wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki.
  2. Kaszę miksujemy ze śmietanką kokosową (w schłodzonym mleczku kokosowym zazwyczaj na wierzchu mamy gęsta śmietankę kokosową i to właśnie tę część używamy), wiórkami, miodem, olejem kokosowym oraz wanilią. Powinnaś uzyskać gładki krem. Wylewamy masę na schłodzony spód.  Posypujemy wiórkami i wedle uznania dekorujemy.
  3. Deser jest gotowy po kilku godzinach. Przechowujemy w lodówce.

Kokosowy jagielnik

 

 

 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne