Ciastka, Boże Narodzenie

Kakaowe, kruche, przekładane

Dobre na każdą okazję. Kruchutkie, maślane, z dodatkiem kakao.

Dodatkowo jeden krążek oblewany czekoladą i obtaczany w tłuczonych orzechach. A przekładane są serkiem mascarpone wymieszanym z galaretką.

A poniżej przepisy na inne ciasteczka:

Ciastka z żelką

Ciasteczka z orzechową pomadą

Pralinki orzechowe

Kakaowe, kruche, przekładane

Porcji: około 22 sztuk 

Składniki:

Ciasto kruche:

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki kakao

200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę

1/2 szklanki cukru pudru

1 żółtko

2 łyżki bardzo zimnej wody

Polewa:

50 g gorzkiej czekolady

kilka orzechów włoskich, drobno zmielonych

Masa:

2 łyżki ulubionej galaretki rozpuszczonej w 3-4 łyżkach wrzątku

1 szklanka serka mascarpone

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki na kruche ciasto umieść w misie od miksera i wyrabiać, aż składniki zaczną się brylować. Trwa to naprawdę kilkanaście sekund. Wyłączamy mikser i już ręką lepimy kulę, którą owijamy w folię i chowamy do lodówki na jakieś 40 minut. Taka rada: Najlepiej, aby masło nie było tak do końca roztarte i, aby po rozwałkowaniu były widoczne gdzieniegdzie plamy tego masła, wówczas ciasto po upieczeniu będzie lekko rozwarstwione, podobnie do ciasta francuskiego.
  2. Nastaw piekarnik na 200 C i przygotuj dwie duże blaszki, wyłożone papierem do pieczenia.
  3. Kulę z ciasta podziel na dwie części i każdą, podsypując delikatnie mąką rozwałkuj na grubość około 3 mm. Wykrawaj ulubiony kształt. Pamiętaj, że jedno ciasteczko składa się z dwóch takich samych kształtów, ale ten drugi dodatkowo musi mieć wycięty otwór, aby ładnie było widać krem.
  4. Ułóż ciasteczka na blaszce i piecz około 12-15 minut, lub do zarumienienia.
  5. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej/mikrofali. Przygotuj orzechy  w drugiej miseczce.
  6. Wystudzone krążki (te z dziurką) zanurzaj w czekoladzie i obtocz w miazdze orzechowej. Odłóż na kratę.
  7.  Krem: Galaretkę rozpuść w 3-4 łyżkach wrzątku i po ostudzeniu (pilnuj, aby  nie stężała) wymieszaj ją z serkiem mascarpone.
  8. Każde ciasteczko posmaruj kremem i przykryj krążkiem oblanym czekoladą.

Kakaowe, kruche, przekładane

Kakaowe, kruche, przekładane

 

 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne Przepisy kulinarne