Ciasta

Jabłecznik na kruchym

Bardzo proste ciasto z jabłkami. I, aby było jeszcze prościej najlepiej wykorzystać jabłka ze słoika.

Spód jest bardzo kruchy, jabłka doprawione sporą ilością cynamonu, wanilli i miodu. Kruszonka też jest z dodatkiem wanilli. Ogólnie całość pięknie pachnie masłem i przyprawami.

A ostatnie moje ciasta z jabłkami znajdziesz poniżej:

Szybkie ciasto z owocami

Jabłkowe chipsy domowe

Ciasto light z jabłkami

Jabłecznik na kruchym

Forma: okrągła o średnicy 20 cm

Składniki:

Ciasto kruche:

100 g mąki pszennej

25 g mąki ziemniaczanej

100 g zimnego masła

2 łyżki cukru

szczypta  proszku do pieczenia

2 żółtka 

szczypta soli

Jabłka:

4-5 średnich jabłek/ lub jabłka ze słoika, wówczas je tylko doprawiamy)

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżka ekstraktu z wanilii

2 łyżki miodu

Kruszonka:

2 łyżki masła

2 łyżki cukru

2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 170 C i wyłóż papierem do pieczenia blaszkę do pieczenia.
  2. Do misy od miksera dodajemy mąki, masło w kawałkach, cukier, proszek do pieczenia i sól. Ucieramy mikserem (najwygodniej), aż ciasto zacznie się zbrylać i zacznie tworzyć zwarte kawałki ciasta. Ucieranie ma być bardzo krótkie około 1-2 minut. Dodajemy żółtka. Jeśli do tego czasu ciasto się nie uformuje to należy dolać około 3 łyżek lodowatej wody.
  3. Kulę ciasta rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie na kształt naszej blaszki. Wykładamy ciastem blaszkę, nakłuwamy widelcem i pieczemy około 20 minut lub do zarumienienia.
  4. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Podsmażamy na małej ilości masła, z dodatkiem przypraw i miodu. Dusimy pod przykryciem, aż będą miękkie.
  5. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy  i palcami i rozcieramy, aż powstanie kruszonka.
  6. Na podpieczony spód, lekko ostygnięty  rozsmarowujemy miękkie również przestudzone jabłka i posypujemy kruszonką.
  7. Pieczemy jeszcze około 20 minut, lub do zarumienienia się kruszonki.
  8. Wybornie smakuje z lodami.

Jabłecznik na kruchym

Jabłecznik na kruchym

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne