Przepisy, Desery

Gofry w wersji bez jajek (na płatkach owsianych)

Kiedy lodówka pusta, a dzieci domagają się gofrów, i nie ma się ani jednego jajka, to zwyczajnie robię gofry bez jajek.

Przepis przetestowany, gofry wyszły dość chrupkie, a dzieci zadowolone.

Gofry w wersji bez jajek (na płatkach owsianych)

Gofry w wersji bez jajek (na płatkach owsianych)

Porcji: 4 duże gofry

1 szklanka = 250 ml

Składniki:

1 1/2 szklanki mleka (najlepiej świeżego krowiego)

2 łyżki soku z cytryny/ octu

1/4 szkalnki roztopionego masła, ostudzonego

1 1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki płatków owsianych

1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od zrobienia maślanki. Do miseczki wlewamy mleko i dodajemy cytrynę lub ocet. Mieszamy i odstawiamy  na chwilę.
  2. Rozgrzewamy gofrownicę i naoliwiamy.
  3. W większej misce łączymy resztę składników i dodajemy ścięte mleko (maślankę), mieszamy, ale tylko do połączenia się składników. 
  4. Smażymy partiami. Jeżeli ciasto w misce zgęstnieje za bardzo, należy dolać trochę mleka i zamieszać.Usmażone gofry odstawiamy na kratkę w celu wystudzenia.
  5. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Gofry w wersji bez jajek (na płatkach owsianych)

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne Przepisy kulinarne
[ + ]