Przekaski, Boże Narodzenie

Galereta z kurczaka ze śliwką suszoną

Jestem amatorką galarety z nóżek i tego typu potraw, ale podczas jednej rozmowy ze znajomym uznałam, że zrobię ją po swojemu i dopasuje pod moje podniebienie.

I tak powstała galareta z mięsie z kurczaka, z podsmażaną cebulką, boczkiem i śliwką w środku.

Musicie uwierzyć mi na słowo, bo wyszła bardzo smaczna, delikatna, chudziutka, z mnóstwem białego mięska. 

Naprawdę polecam, zwłaszcza ze świeżutkim pieczywem i masełkiem.

A mój ostatni przepis na świąteczny stół to:

Ciasteczka z orzechową pomadą 

oraz

Dorsz w delikatnym cieście

Galereta z kurczaka ze śliwką suszoną

Foremka: podłużna o wymiarach 20 cm x 10 cm

Składniki:

3 podudzia z kurczaka, z kością, ale bez skóry

2 szklanki wody

2 liście laurowe

1 filet z kurczaka

1 pietruszka, obrana, pokrojona w paseczki

1 bulionetka knorra z kurczaka

1 cebula, poszatkowana w kostkę

1/2 szklanki chudego wędzonego boczku, w kawałkach

kilka śliwek suszonych

5 płatów żelatyny

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj blaszkę najlepiej silikonową, ale jeśli masz tylko teflonową, to wyłóż ją folią spożywczą, tak, aby spory kawałek folii wystawał poza brzegi blaszki. Będzie Ci łatwiej wyciągnąć galaretę z formy.
  2. W średnim garnku gotujemy ( 2 szklanki wody) podudzia, liść laurowy, pietruszkę oraz dodajemy bulionetkę.
  3. Na patelni, na oleju podsmażamy na złoty kolor cebulkę oraz boczek. Do dokładnym zarumienieniu zdejmujemy z ognia i odstawiamy.
  4. Po około 30 minutach gotowania się podudzi, dodajemy fileta i na małym ogniu pod przykryciem dalej gotujemy, aż mięso będzie ładnie odchodzić od kości.
  5. Po ugotowaniu się mięsa, przelewamy bulion do miseczki i odstawiamy, aby przestygł.
  6. Mięso oddzielamy od kości, a fileta kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy razem z cebulką i boczkiem oraz śliwkami.
  7. Tak przygotowany farsz wykładamy na blaszkę.
  8. Żelatynę zalewamy zimną wodą i czekamy, aż zmięknie (kilka minut). Odsączamy z niej wodę (najlepiej wykręcić ją rękoma) i umieszczamy  ją w jeszcze ciepłym bulionie. Mieszamy.
  9. Zalewamy mięso w foremce i odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc, aby galareta porządnie stężała. 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne Przepisy kulinarne