Dania Główne, Domowy Zdrowy Fast Food

Domowy Doner Kebab

Chyba nie ma takiej osoby, która w swoim życiu nie jadła chociaż raz KEBABA.

Sama pamiętam takie okres, kiedy jadłam je dość często.

I wydawały mi się takie dobre, jednak kiedy wróciłam do tego miejsca po kilku latach i ponownie kupiłam kebaba to od razu go wyrzuciłam.

Z kebabami jest ciężko. A to jakaś skóra się trafi, a to kawał tłuszczu, a to kawałek jeszcze zamrożonego mięsa. A często jest tak, że zamiast mięsa mamy najgorszego gatunku mielonkę.

Oczywiście nie wszystkie kebabownie serwują złe kebaby. Trzeba po prostu znaleźć zaufane miejsce.

Ja, chcę dzisiaj Wam zaproponować naprawdę sprawdzony przepis na marynatę do kurczaka, którego upieczecie jak oryginalnego kebaba. A smak jest nieporównywalny z tym kupnym.

Osobiście, jestem zachwycona tym przepisem i tym smakiem.

 Przepis zostanie zakwalifikowany do kategorii: domowy zdrowy fast food, gdzie znajdziesz tam również inne przepisy na np domowe hamburgery. 

lub krążki cebulowe, które mogą być rownież dodatkiem do kebaba.

Domowy Doner Kebab

Porcji: ok 1kg mięsa

Składniki:

ok 1 kg mięsa z podudzia kurczaka/ fileta (polecam mięso z podudzia, jest bardziej wilgotne), pokrojonego w większe kwałki

Marynata:

1 szklanka jogurtu naturalnego/ greckiego

3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

2 łyżeczki mielonej kolendry (przyprawy)

2 łyżeczki mielonego kuminu

2 łyżeczki papryki

1 łyżeczka pieprzu cayenne

1 1/2 łyżeczki sproszkowanej cebuli

1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu

3 łyżki pasty pomidorowej/koncentratu

2 łyżeczki soli

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki marynaty mieszamy dokładnie ze sobą i zatapiamy w niej kawałki kurczaka.
  2. Przykrywamy miseczkę folią spożywczą i odstawiamy miskę na minimum 3h, a najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.
  3. Patyczki do szaszłyków moczymy minimum 30 minut w wodzie.
  4. Nastawiamy piekarnik na 220C.
  5. Nadziewamy kurczaka na patyczki i układamy kurczaka na blaszce. Pieczemy około 30 minut, następnie polewamy go sokiem, który wyciekł podczas pieczenia i przekręcamy na drugą stroną. Pieczemy kolejne 30 minut.
  6. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie był to hummus i chlebki pita oraz warzywa.
  7. Jako inne dodatki możesz użyć:

Krążki Cebulowe

Placki z batatów

Bułki domowe

Domowa Tortilla

Kasza jęczmienna z dodatkami

Domowy Doner Kebab

Domowy Doner Kebab

Domowy Doner Kebab

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne