Przepisy, Ciasta, Boże Narodzenie

Domowa Panettone

Pierwszy raz posmakowałam ją około 20 lat temu w Berlinie, we włoskiej restauracji.

Od razu pokochałam ją za smak, teksturę. I tak co roku przed świętami zawsze ją kupowałam.

Odkąd zaczęłam sama kucharzyć, chciałam zrobić jej domową wersję. Niestety babka się nie udała, nie wyszła, w niczym nie przypominała mojej ukochanej Panettone.

Kilka dni temu zrobiłam drugie podejście i okazało się udane.

A moje ostatnie świąteczne przepisy to:

Krokiety FIT

Pierogi z bryndzą

Makowiec bez mąki

Ten pyszny przepis został zgłoszony do konkursu zorganizowanego przez portal kulinarny durszlak.pl i ESPUMISAN MAX. 

„Espumisan Max to wyrób medyczny CE”

Świąteczne tradycje

Domowa Panettone

Domowa Panettone

Forma: wysoka forma o średnicy 16 cm (jeśli nie masz wysokiej formy, to należy zrobić komin z papieru do pieczenia)

Składniki:

Mamy tu  dwa etapy przygotowań i pierwszy z nich przygotowujemy dzień wcześniej.

Wkładka (przygotowywana dzień wcześniej):

1 łyżeczka cukru

3 g świeżych drożdży

2 łyżki wody

szczypta soli

3 łyżki mąki pszennej, najlepiej typu 450

80 g rodzynek

30 g skórki pomarańczowej

30 g skórki cytrynowej

1/3 szklanki rumu do namoczenia bakalii

  1. Z cukru, drożdży i 1 łyżki wody zrobić rozczyn. Odstawić na 5 minut, aby zaczął pracować. Dodać kolejną łyżkę wody, sól, mąkę i wyrobić. Ciasto będzie klejące i takie ma być. Należy przykryć je folią i odstawić na noc do lodówki.
  2. Bakalie namoczyć w alkoholu, również przykryć miseczkę folią i wstawić na noc do lodówki.

Ciasto:

 20 g świeżych drożdży

20 ml ciepłego mleka

wkładka przygotowana dzień wcześniej

240 g mąki pszennej również typu 450

60 g cukru

1 łyżka ekstraktu z wanilii

szczypta soli

60  ml ciepłego mleka

4 żółtka

100 g miękkiego masła

  1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i odstawić na kilka minut, aby zaczyn zaczął pracować.
  2. W misie od miksera umieścić mąkę, cukier, sól. Dodać 60 ml mleka i 4 żółtka oraz ekstrakt z wanilii. Dodać zaczyn i wszystko wyrabiać około 5 minut. 
  3. Dodać przygotowaną wcześniej wkładkę i ponownie wyrabiać około 10 minut.
  4. Dodać miękkie masło i wyrabiać kolejne 10 minut. Gdy masło się ładnie wchłonie w ciasto, dodać odsączone z alkoholu bakalie. Wyrabiac krótko, tylko do połączenia się ciasta z bakaliami.
  5. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 4h.
  6. Nastawiamy piekarnik na 180 C.
  7. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, tak, aby powstał komin. Ciasto bardzo wyrośnie.
  8. Przekładamy ciasto do formy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
  9. Pieczemy około 45 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
  10. Babkę przechowujemy owiniętą folią, wtedy zachowa świeżość i wilgotność nawet kilka dni.

Domowa Panettone

 

 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne Przepisy kulinarne
[ + ]