Przekaski, Kolacja FIT

Czerwona kapusta na ciepło

około 60 miniut

Zazwyczaj większość z nas jada czerwoną kapustę na zimno i to w postaci surówki. 

Ale jest mnóstwo możliwości na podanie czerwonej kapusty w formie ciepłej i z fajnymi dodatkami.

Dużo wcześniej był udostępniany przepis nawet na zupę z czerwonej kapusty.

Swoją drogą, to bardzo polecam tą zupę, bo jest naprawdę pyszna, ale była też również kapusta zasmażana z morelami.

A dzisiaj przyszła pora na bardzo prostą duszoną kapustę.

Czerwona kapusta na ciepło

Porcji: 4

Składniki:

1 mała główka czerwonej kapusty (około 500 g)- poszatkowana w piórka

1/2 szklanki wody

150 g dobrego wędzonego boczku, pokrojonego na mniejsze kawałki

2 łyżki octu jabłkowego (soku z cytryny)

szczypta soli i pieprzu

1 łyżeczka mielonego kminku

świeży koperek do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni na małym gazie dusimy kapustę podlaną wodą. Dodajemy sól, pieprz i kminek. Przykrywamy. Co jakiś czas mieszamy i dusimy, aż kapusta zmięknie. Do zmiękczonej kapusty dolewamy ocet jabłkowy i mieszamy.
  2. Na mniejszej patelni prażymy boczek. Dodajemy do miękkiej kapusty, posypujemy obficie koperkiem i dokładnie mieszamy.

Czerwona kapusta na ciepło

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne Przepisy kulinarne