Przepisy, Dania Główne, Orientalnie

Curry z trzema rodzajami fasoli

Nie ma u mnie końca z curry.

Naprawdę!

Było już

  1. Żółte curry tajskie
  2. Curry perskie
  3. Curry z fasolką szparagową
  4. Curry z morelami
  5. Thai red chicken curry
  6. Curry z ciecierzycą

A dziś przyszedł czas na kolejne już curry, tym razem bezmięsne, ale z trzema rodzajami fasoli. Tutaj każdy ma wolną rękę, jeśli chodzi o rodzaj fasolki.

Ja, użyłam fasolek z puszki, białej i dwóch różnych czerwonych.

Curry z trzema rodzajami fasoli

Porcji: 4-5

Składniki:

3 puszki fasolki (najlepiej różnych, to ciekawszy będzie smak) odcedzone

2 cebule, pokrojone w kostkę

4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę

5 cm korzenia imbiru, tartego

garść świeżej kolendry, poszatkowanej

1 łyżka kuminu (proszku)

1 łyżka garam masala

1 łyżeczka chilli

1 puszka krojonych pomidorów w puszce

1 szklanka bulionu (warzywny, lub inny, polecam użyć bulionetki)

Sposób przygotowania:

  1. Na oleju i dużej patelni podsmażamy cebulę. Po kilku minutach dodajemy czosnek, imbir i przyprawy. Chwilkę podsmażamy.
  2. Wlewamy pomidory i bulion. Dodajemy fasolkę i gotujemy na małym ogniu, aż sos się zredukuje, a smaki się ładnie połączą.
  3. Na koniec posypujemy świeżą kolendrą.
  4. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. ryżem basmati.

Curry z trzema rodzajami fasoli

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne
[ + ]