Przepisy, Dania Główne, Orientalnie

Curry tikka masala

Uwielbiam curry, i dlatego raz na jakiś czas je robię. Za każdym razem staram się je urozmaicić, aby było inne. 

I tak też było tym razem. 

Użyłam dość sporo różnych przypraw i dlatego wyszło takie pyszne.

A poniżej podaję linki do moich poprzednich przepisów na curry.

Polecam zajrzeć, bo naprawdę będziesz mile zaskoczona smakiem.

Perskie curry

Curry z trzema rodzajami fasoli

Curry z morelami

Curry tikka masala

Porcji: 4

Składniki:

Około 400 g fileta z kurczaka

1 papryka np. żółtka, pokrojona w paseczki

1 cebula, pokrojona w piórka

Marynata do mięsa:

1 łyżeczka ziaren kolendry

kilka ziaren czarnego pieprzu

2 suszone lub świeże czerwone papryczki chilli, pokrojone drobno

1 łyżeczka mielonego cynamonu

1 łyżeczka ziarenek kminku

4 ziarna kardamonu

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka soli

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka nasion kopru włoskiego

3 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki śmietanki kokosowej

Sos:

1 łyżka oleju

4 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę

1 łyżka imbiru świeżego (można też użyć suszonego, mielonego)

3 małe czerwone papryczki chilli (można bez pestek, jeśli nie chcesz zbyt ostrego)

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 szklanka pomidorów z puszki

2 łyżki mielonej kolendry

1 łyżka mielonego kuminu

2 łyżeczki przyprawy garam masala

2 łyżki mielonych migdałów

2 łyżeczki ziaren kardamonu

2 łyżeczki mielonych ziaren kopru włoskiego

400 ml mleczka kokosowego 

sól do smaku

Sposób przygotowania: 

  1. Filety z kurczaka pokrój w większą kostkę. Odstaw.
  2. Cebulę podsmaż na oleju, dodaj paprykę. Zamieszaj i chwilę podsmażaj, aż cebulka i papryka zmięknie. Odstaw.
  3. Wszystkie przyprawy do zamarynowania mięsa (oprócz koncentratu, soli, śmietanki kokosowej i soku z cytryny) przypraż na suchej patelni. Uważaj, aby nie przypalić. Gdy tylko aromat zacznie się wydobywać, posyp przyprawami kurczaka. Dodaj koncentrat pomidorowy, śmietankę kokosową, sól i sok z cytryny. Wymieszaj wszystko bardzo dokładnie. Tak, aby mięso było dobrze obtoczone w przyprawach. Odłóż tak zamarynowane mięso do lodówki, najlepiej na minimum 2 godziny.
  4. Nastaw piekarnik z opcją grill na minimum 200 C i zamarynowane mięso ugrilluj na blaszce. Mięso będzie gotowe, gdy na mięsie pojawią się lekko przypalone miejsca.
  5. Przygotowanie sosu: Na większej patelni, na łyżce oleju, podsmaż czosnek, imbir i papryczkę chilli (mieszaj i podsmażaj dosłownie chwilkę). Dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj. Dodaj pomidory, ugrillowanego kurczaka, cebulkę, paprykę i resztę składników. Zamieszaj wszystko, zmniejsz ogień i przykryj patelnię.  Gotuj, aż sos się zredukuje i wszystkie smaki się połączą.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Curry tikka masala

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne
[ + ]