Ciasta

Ciasto migdałowe

Zdecydowanie coś dla miłośników migdałów.

Ciasto migdałowe

Forma: kwadratowa forma o wymiarach 18 cm x 18 cm

Gramatura szklanki= 250 ml

Składniki:

kruche spody:

1 1/3 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki białego cukru

1/3 szklanki brązowego cukru

3/4 szklanki zimnego masła

1 jajko

1 łyżka ekstraktu z wanilli

2 łyżki skórki z cytryny (opcjonalnie)

nadzienie migdałowe:

1 1/3 szklanki mielonych migdałów

1/2 szklanki cukru/miodu

3 łyżki śmietany kremówki

1/3 szklanki soku pomarańczowego/ cytrynoweg (najlepiej wycisnąć samemu)

3 łyżki skórki z pomarańczy/ cytryny

orzechy włoskie lub migdały w całości- do dekoracji (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Kruche spody: mikserem ucieramy mąkę, cukry oraz masło. Dodajemy jajko oraz wanilię i cytrynę. Ucieramy do połącznia się składników. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy (jeśli ciasto się klei, to podsyp delikatnie mąką)na kształt naszej formy do pieczenia. Układamy spody na folii spożywczej lub na papierze do pieczenia i odstawiamy do lodówki na około 60 minut.
  2. Nadzienie migdałowe: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
  3. Nastawiamy piekarnik na 170 C góra-dół, wykładamy formę papierem do pieczenia, układamy na dnie pierwszy spód, rozsmarowujemy nadzienie migdałowe, przykrywamy drugim spodem i układamy orzechy na wierzchu. Pieczemy około 30 minut do zarumienienia.

Ciasto migdałowe

Ciasto migdałowe

 

 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne Przepisy kulinarne