Ciastka

Ciasteczka z orzechami i krówkami

Niby nic takiego, bo to zwykłe ciasteczka, ale dodatek naszych polskich krówek i orzechów włoskich bardzo tutaj pasuje.

A ostatnie przepisy z orzechami włoskimi to:

Ciasteczka maślane z orzechami

Ciasto daktylowo-orzechowe

Ciasteczka z orzechami i krówkami

Porcji: około 20 sztuk

Składniki:

3/4 szklanki miękkiego masła/ oleju kokosowego

3/4 szklanki brązowego cukru

1 jajko

1 łyżka ekstraktu z wanilii

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki mąki kukurydzianej/ziemniaczanej

1 łyżeczka sody do pieczenia

1 szklanka orzechów włoskich

1 szklanka krówek

Sposób przygotowania:

  1. W misie od miksera utrzyj masło z cukrem na gładki i puszysty krem. Wmieszaj jajko i ekstrakt z wanilii.
  2. Wsyp mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sodę i na małych obrotach miksuj, aż wszystko się ładnie połączy. Dodaj orzechy i pokrojone na mniejsze kawałki krówki, delikatnie wymieszaj.
  3. Zawiń ciasto w folię i schowaj do lodówki na minimum 1h.
  4. Nastaw piekarnik na 175 C i wyłóż papierem do pieczenia blaszkę.
  5. Z ciasta uformuj kulki (o pojemności łyżki) i układaj je na blaszce w większych odstępach (około 9 na blaszkę).
  6. Piecz około 12 minut lub do zarumienienia.
  7. Po wyjęciu z piekarnika, daj im ostygnąć około 5-10 minut na blaszce.

Ciasteczka z orzechami i krówkami

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne Przepisy kulinarne