Desery, Ciasta

Brownie podwójnie czekoladowe z truskawkami

Tyle komentarzy, tyle prywatnych wiadomości z prośbą o ten przepis. Miałam go już wpisać wcześniej, ale komplikacje zdrowotno- rodzinne nastąpiły.

Ale już mam tą wolną chwilę i wpisuje.

A moje ostatnie przepisy na brownie znajdziesz poniżej:

Brownie na dużą blaszkę

Tort na bazie brownie

Brownie podwójnie czekoladowe z truskawkami

Blaszka: kwadratowa 20 cm x 20 cm

Składniki:

ciasto brownie:

200 g ciemnej czekolady

120 g masła w kawałkach

200 g cukru

2 jajka

150 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

300 g świeżych truskawek

Czekoladowy ganache:

200 g czekolady ciemnej

100 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

  1. Nastaw piekarnik na 170 C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W kąpieli wodnej lub w mikrofali roztop czekoladę wraz z masłem.
  3. W większej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, i sól.
  4. Rozpuszczoną czekoladę przelej do kolejnej miski. Dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj jajka, pojedynczo i po każdym dodaniu wymieszaj masę. Tak przygotowaną masę przelej do miski z mąką i delikatnie wmieszaj mąkę. Mieszaj krótko, tylko do połączenia się składników. Wylej na przygotowaną blaszkę.
  5. I teraz ważny punkt: piecz około 25 minut. Brownie będzie upieczone prawidłowo, gdy wierzch utworzy kruchą warstwę a środek będzie wilgotny. Wyciągnięty patyczek powinien być oblepiony ciastem (ale nie surowym, tylko takim lepkim).
  6. Pozostawiamy do wystygnięcia.
  7. Czekoladę połam na kostki i umieść ją w misce. Śmietankę zagotuj i taką gorącą zalej czekoladę. Pozostaw na 3 minutki i potem wszystko dokładnie wymieszaj. Czekolada powinna się rozpuścić pod wpływem gorącej śmietanki. Jeśli jednak będziesz mieć grudki nieroztopionej czekolady, to wlej masę czekoladową do rondelka i chwilę podgrzewaj, aż wszystko się ładnie rozpuści. Uważaj, aby nie przypalić. Odstaw do wystudzenia.
  8. Ostudzone brownie udekoruj truskawkami i polej wystudzonym kremem czekoladowym.
  9. Brownie najlepsze jest dopiero po kilku godzinach, kiedy to wszystko ładnie stężeje i będzie się łatwo kroić.

Brownie podwójnie czekoladowe z truskawkami

Brownie podwójnie czekoladowe z truskawkami

 

 

 

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne Przepisy kulinarne