Dania Główne

Bigos hiszpański

To taki mój pomysł na przełamanie smaku klasycznego bigosu.

Dla mnie tradycyjny bigos to kwaśny bigos, z dużą ilością różnych mięs i dodatkiem grzybków.

Jeśli chodzi o mięsa, to w tej wersji użyłam sporą ilość filetów z kurczaka, kiełbaskę chorizo i kilka papryk czerwonych.

Te składniki faktycznie przełamują smak bigosu, a z dodatkiem fileta nie jest aż tak tłusty.

W każdym razie bardzo zachęcam Was do wypróbowania, bo będziecie mile i smacznie zaskoczeni.

Ale na blogu mam też przepis na bigos Mamy Ewy.

Bigos hiszpański

Porcji: dużo 

Składniki:

2 główki małe włoskiej kapusty

ok 1 kg kiszonej kapusty

ziele angielskie

liść laurowy

4 marchewki, pokrojone w kostkę

ok 400 g kiełbaski chorizo, pokrojonej w plastry

1 kg filetów z kurczaka, pokrojone w grubszą kostkę

ok 300 g dobrze uwędzonego boczku.

4 papryki czerwone, pokrojone w kostkę

3 cebule, pokrojone w kostkę

1 passata pomidorowa lub 1 puszka pomidorów w puszce

garść grzybków, namoczonych we wrzątku i dość drobno skrojonych

sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę kiszoną gotujemy w osobnym garnku z dwoma listkami laurowymi i 3 ziarnami ziela angielskiego.
  2. Poszatkowaną kapustę włoską umieszczamy w dużym garnku i podlewamy dwiema szklankami wody (lub bulionu). Na małym ogniu gotujemy i pod przykryciem. Dodajemy grzybki.
  3. Na patelni podsmażamy kurczaka, kielbaskę chorizo, boczek,  paprykę, cebulę. (należy podsmażać w kilku turach bo dużo tego jest)Wrzucamy po kolei do garnka z kapustą.
  4. Dodajemy marchewkę i pomidory. Dusimy wszystko na małym ogniu pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
  5. Odsączamy kiszoną kapustę i dodajemy do reszty składników.
  6. Taką mieszankę gotujemy kilka godzin, co jakiś czas mieszając.
  7. Bigos najlepszy jest gdy przejdzie, tzn po ugotowaniu musi się schłodzić i najlepszy jest odgrzewany.

Bigos hiszpański

 

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne Przepisy kulinarne