Przepisy, Desery, Ciasta

Bananowiec

Bananowiec to bardzo fajne ciacho, z pysznym bananowym biszkoptem, z małą ilością mąki.

Muszę przyznać, że ten wypiek to taki mój eksperyment, który powstał z potrzeby użycia już bardzo dojrzałych bananów.

Krem to bita śmietana z serkiem kremowym i żelatyną.

Jak na tak pyszne ciasto, to można by rzec, że jest to ciasto niewymagające. Dość szybko się je robi, a efekt jest na prawdę zadowalający.

Całość można podpiąć nawet pod kategorię tortów.

A jeśli bananowe smaki, to Twoje ulubione smaki to zajrzyj również pod te przepisy:

  1. Sernik z bananami
  2. Ciasteczka bananowe
  3. Bananowy chlebek
  4. Bananowe pączusie
  5. Bananowe sushi

Bananowiec

Forma: okrągła o średnicy 23 cm

Składniki:

Bananowy biszkopt:

2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)

1/2 szklanki cukru

1/3 szklanki mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 banany, dokładnie zmiksowane na puree (banany powinny być bardzo dojrzałe, nawet już brązowe, bo wtedy najlepiej nadają się do ciast i uwalniają całą słodycz i aromat)

Bananowa masa:

2 łyżki żelatyny

1 szklanka sera (jak na sernik)

1 1/2 szklanki śmietany kremówki

2 banany, zmiksowane na puree

1/2 szklanki cukru 

Sposób przygotowania:

Bananowy biszkopt:

  1. Nastaw piekarnik na 175 C i wyłóż papierem do pieczenia okrągłą blaszkę.
  2. Zmiksuj banany na gładkie puree.
  3. Ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i nie przerywając ubijania zacznij dodawać cukier łyżka po łyżce. Dodaj pojedynczo żółtka dalej ubijając. Dodaj bananowe puree i tylko delikatnie wmieszaj je w pianę. Dodaj mąki i również bardzo delikatnie wmieszaj mąki w pianę. Przelej masę do przygotowanej formy i piecz około 30 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
  4. Upieczony biszkopt odstaw do wystygnięcia.

Bananowa masa:

  1. Zalej żelatynę gorącą wodą (1/2 szklanki) i dokładnie wymieszaj, do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstaw.
  2. W misie od miksera umieść ser, śmietanę kremówkę, cukier oraz bananowe puree. Ubij do podwojenia objętości. Wlej żelatynę i ponownie dokładnie zmiksuj w celu połączenia wszystkich składników.
  3. Wylej masę na przestudzony bananowy biszkopt i włóż do lodówki. Schładzaj kilka godzin.
  4. Możesz udekorować bananami.

 

Bananowiec

POZNAJ MNIE

KILKA SŁÓW O SOBIE

Marta

Marta

Witam Cię serdecznie na moim blogu :)

Wszystkie prezentowane tu potrawy, czy wypieki są moim dziełem, i wszystkie te pyszne dania zjadłam ja i moja rodzinka.

Blog powstał praktycznie z chwilą narodzin mojej córeczki i to właśnie jej go dedykuję i mam nadzieję, że w przyszłości będzie chętnie gotować i oczywiście zaglądać do moich przepisów, tak jak ja korzystam z przepisów mojej Mamy.

POZNAJ MNIE

NASZE SOCIAL MEDIA

POZNAJ MNIE

INSTAGRAM

blogi kulinarne Przepisy kulinarne Przepisy kulinarne
[ + ]